Inovativní mobilita údržby ve Smart Maintenance

Inovativní mobilita údržby ve Smart Maintenance

Mobilita v údržbě 4.0 - správný krok, správným směrem.

V souvislosti se zaváděním aspektů Průmyslu 4.0 do praxe, vzniká potřeba inovativních řešení i v oblasti automatizace byznys procesů údržby.

Jednou z hlavních oblastí, ve které je možné zavést inovace s rychlou návratností investic a s výrazným přínosem k optimalizaci procesů je mobilita v  údržbě.

 

Právě mobilita je skvělým startovacím bodem pro projekty Průmyslu 4.0, která zautomatizuje a optimalizuje nejen procesy v oblasti údržby, ale i výroby, skladů a další klíčové  procesy v  podniku, a tím ho posune na vyšší úroveň.

Pokud výrobní proces probíhá podle optimálního modelu, není vyžadován zásah operátora a inteligentní výrobní linky pracují v plně automatizovaném provozním režimu.

Pokud však nastane nějaká výjimka, je nezbytný okamžitý zásah člověka na místě. Obsluha potřebuje rozšířené kontextové informace o souvisejících fyzických objektech zapojených do výrobního procesu – jako jsou výrobní linka, její komponenty, vybavení, přístroje, roboti - aby byla schopna přijmout optimální rozhodnutí a provést nápravná opatření k vyřešení výjimky. 

Hlavní výzvou je poskytnout operátorům a inženýrům správné informace na správném místě a ve správné době, aby mohli optimálně splnit svou úlohu. Nazýváme to inteligentní interakcí (Smart Interaction).

K tomuto účelu jsou optimálně použitelná všudypřítomná mobilní zařízení, která jsou on-line/off-line integrována s back-end systémy. Tok informací v reálných výrobních procesech je velmi složitý a mění se velmi dynamicky. Proto musí být softwarové aplikace běžící na mobilních zařízeních flexibilní. Flexibilita musí pokrývat oba aspekty – jednak flexibilitu z hlediska uživatelské přívětivosti a variabilního uživatelského rozhraní, jednak flexibilitu v souvislosti s integrací systémů a zařízení. Tyto požadavky nelze splnit tradičními programovacími metodami (coding & waterfall approach). Vyžaduje si nástroje, které jsou od návrhu navrženy pro agilitu (vizuální modelování a metody rychlého prototypu – quick prototyping methods). Dalším problémem v mobilním světě jsou různé operační systémy, jejich časté upgrady a stále rychleji se vyvíjející mobilní hardwarové platformy.

Všechny tyto náročné a někdy protichůdné požadavky může splňovat pouze moderní, skutečně inovativní softwarová platforma, jakou je PROCE55. 

Takováto softwarová mobilizace na základech řešení PROCE55 je základem modernizace rigidních/starších výrobně – údržbářských procesů v inteligentní továrně.

Pro řízení podnikových procesů v určitých fázích se často musí používat různá zařízení – mobilní terminály pro elementární skladové operace, smartphony pro zadávání hlášení a PC pro komplexnější operace, které vyžadují větší obrazovku – např. plánování nebo management skladů. PROCE55 umožňuje řídit end-to-end proces prostřednictvím více zařízení současně. Obrazovky a ovládání je optimalizováno pro použití na těchto zařízeních a podle procesních potřeb zákazníka/podniku. 

PROCE55 Mobile umožňuje efektivně pracovat s aplikací kdykoliv a kdekoliv, jak on-line, tak i off-line v interakci s rigidními ERP systémy (např. SAP, AX, QAD, JDe, …). Jednoduché a intuitivní používání aplikace na mobilních zařízeních usnadňuje akceptaci ERP systému i běžnými operátory a údržbáři bez zdlouhavých a finančně náročných školení. Toto řešení přináší nespornou výhodu i v kontextu fluktuace personálu, zaškolení je velmi snadné a rychlé a výsledkem jsou data, které jsou nezbytná pro efektivní řízení celého, nejen údržbářského procesu.

Zavádění Smart maintenance do průmyslové praxe je obvykle spojeno se změnou v systému údržby.

Proto k těmto projektům zveme nejlepší experty na systémy údržby, mezi které patří především experti z ČSPÚ.

 

Autor: Juraj Sabaka, www.East-Gate.eu

 

Zveřejněno: 25.02.2021

Další aktuality

Ohlédnutí za konferencí TOP 2024
Ohlédnutí za konferencí TOP 2024

Konference Údržba pro TOP manažery 2024 se vydařila - děkujeme za aktivní účast. sešlo se nás celkem 167 zastoupeno bylo 94 organizací a firem bylo shlédnuto 33 prezentací u stánků nabídlo a prezentovalo své produkty a služby 22 vystavovatelů

Připravujeme pro Vás další konferenci - ÚDRŽBA 2024 na…

Inovativní produkty pro potrubní infrastrukturu
Inovativní produkty pro potrubní infrastrukturu

PLC SERVICES a.s. - Výstavba, montáž a opravy ocelových potrubních systémů

Partnerská organizace ČSPÚ - PLC SERVICES a.s. Vám přináší informace o moderních kompozitních materiálech, které firma používá pro trvalé opravy produktovodů.

Kompozitní objímky pro ropovody podle ASME B31.4 Kompozitní…

Strojírenská inspirace
Strojírenská inspirace

Strojírenská inspirace.

Zajímají vás témata moderních technologií od digitalizace přes automatizaci, robotiku až k průmyslové údržbě.

Mediální partner Trade Media International, s. r. o. vás zve na akci Strojírenská inspirace 5. a 6. června v Plzni.

Více informací a registrace na webu  Strojírenská…